Veel insectenbeten deze tijd van het jaar!
13/08/2024Zelftest voor baarmoederhalskanker
Wat is baarmoederhalskanker?
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker kan er onderzocht worden of vrouwen van 30 tot en met 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. En bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat.
Wat is een zelftest voor baarmoederhalskanker?
U kunt thuis meedoen met het bevolkingsonderzoek. U krijgt de set van
Bevolkingsonderzoek Nederland. De zelfafnameset is een gemakkelijke manier om te onderzoeken of u HPV heeft. U krijgt er een gebruiksaanwijzing bij. Hierin ziet en leest u stap voor stap hoe u de zelfafnameset gebruikt. Met de set neemt u eenvoudig zelf thuis vaginaal materiaal af. Dit stuurt u naar het laboratorium, waar het onderzocht wordt op HPV.
De zelfafnameset test alleen op HPV. Als in de test HPV wordt gevonden, moet u een uitstrijkje laten maken bij de huisartspraktijk. Alleen met een uitstrijkje kunnen we beoordelen of u afwijkende cellen heeft. Kijk voor meer informatie over de zelfafnameset op www.bevolkingsonderzoekbaarmoederhalskanker.nl.